DIT IS KEK!

In het diepste geheim is gewerkt aan de ontwikkeling van een ambachtelijk speciaalbier van Ouderkerkse bodem met de naam KEK! Blond van kleur, een klein beetje troebel en volle witte schuimkraag! Het perfecte bier voor op een mooie zonnige dag! ONTDEK KEK!

DE MOUTEN

TARWE (3EBC)

Tarwe (1)

Tarwe is de meest verbouwde graansoort ter wereld en samen met mais en rijst een van de voornaamste granen waar de mensheid zich mee voedt. De herkomst van tarwe ligt in het Midden-Oosten. Tarwe is een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen. Dankzij de voedzaamheid won tarwe steeds meer terrein. In de Middeleeuwen werd in het grootste deel van Europa tarwe verbouwd. Sinds deze tijd wordt het ook gebruikt voor het brouwen van bier. In tarwebieren, witbieren en weizenbieren wordt tarwe gebruikt tot maximaal 50% van de totale storting aan mouten. Tarwe zorgt voor een troebel bier, draagt bij aan een volle schuimkraag en geeft een fruitige en enigszins kruidige tarwesmaak aan het bier. Tarwe bevat gluten.

PILSMOUT (5EBC)

Pilsmout is een licht gekleurde mout dat niet alleen gebruikt wordt voor het maken van pils, maar ook voor veel andere biersoorten. Pilsmout is een echt basismout. Het kan daarom een groot percentage bedragen van de totale stort en combineert makkelijk met andere mouten.

PALEMOUT (7EBC)

Palemout wordt in Engeland gemaakt en wordt gebruikt voor het brouwen van ale bieren, zoals dat op de Britse eilanden gedronken wordt. Daarnaast is het een belangrijke smaakmaker voor blonde en lichte bieren en geeft het bier een ‘moutig’ karakter.

HOP

EAST KENT GOLDINGS (α-zuur gehalte: 5,5%)

Britse

De hopsoort East Kent Goldings is eind 18de eeuw ontstaan in Zuid- Engeland en wordt wel de koning van de Engelse hoppen genoemd. Het heeft een milde, ronde en kruidige uitwerking op de smaak van het bier en zorgt voor een subtiele bloemetjes geur. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het zowel als bitter als aromahop gebruikt kan worden. In KEK-wit is East- Kent Goldings gebruikt om subtiele bitterheid geven.

SAAZ (α-zuur gehalte- 2,8%)

Tjechie
Saaz wordt genoemd tot de nobele hop-soorten en is een typisch aroma-hop afkomstig uit de stad Saaz (het huidige Žatec) in Tsjechie. Saaz is over het algemeen rijk aan hopolie en het is een onmisbaar ingrediënt om klassieke Tsjechische Pilsener te maken. Daarnaast wordt Saaz ook steeds populairder bij kleine brouwerijen. In KEK-Wit wordt het vooral gebruikt om een kruidige smaaktint te geven en het bier een licht bloemig aroma mee te geven, je ruikt het voorjaar.

SPELTMOUT (8EBC)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Helaas is spelt een beetje in de vergetelheid geraakt, maar het lijkt nu weer aan een opmars te zijn begonnen. Spelt is gezond, het bevat veel voedingsvezels en vitamines. Het heeft daarom een positieve uitwerking op de stofwisseling, het zenuwstelsel en op de botten. Hoewel het als graansoort weinig eisen stelt aan de grond is het arbeidsintensief om de graan te verwerken. Landbouwers gaven daarom lange tijd de voorkeur aan tarwe, rijst en mais. Ook bij het maken van bier werd spelt lange tijd over het hoofd gezien. Naast de positieve eigenschappen voor de gezondheid draagt spelt bij aan een stevige, frisse en volle smaak in bier. Dit zorgt ervoor dat spelt helemaal terug is.

MUNCHENERMOUT (15EBC)

De naam is afkomstig van de Duitse stad München, waar men met voornamelijk zomergerst het Munchenermout maakt. Het mout komt dan ook in veel Duitse bieren terug. De manier waarop dit mout gedroogd wordt zorgt voor een licht gebruinde kleur. Deze moutsoort is erg aromatisch en geeft het bier een moutige en volle smaakbeleving.

Haver (15EBC)

Al in de middeleeuwen begon met haver in bier te verwerken. Het wordt vooral gebruikt om het bier meer body te geven en van een ietwat vettige smaak te voorzien. Daarnaast helpt haver mee om een typische graansmaak in het bier te verkrijgen.

SINAASAPPEL

Sinaasapel

De naam sinaasappel of appelsien betekent niets anders dan appel uit China (china-appel), maar komen tegenwoordig vaak uit Spanje. De schillen worden gedroogd waardoor de smaak in de schil trekt, bij toevoeging aan het bier ontstaat een fris citrus aroma in het bier.


CITROEN

Citroen

Er wordt gezegd dat citroen zorgt voor energie en dat citroen het lichaam van binnenuit reinigt. Geruchten die KEK! zeker niet zal ontkennen. In KEK-Wit zorgt de citroen echter voornamelijk voor nog meer frisheid en een heerlijk doordrinkbare smaak van het bier.

KORIANDER

Korainder

Koriander is een plant met een frisse en aromatische geur en wordt veel gebruikt bij de bereiding van allerlei gerechten. Bij het brouwen van bier kan zowel korianderblad als korianderzaad gebruikt worden. Korianderzaad is ongeveer zo groot als peperkorrels en werd vroeger gebruikt tegen maag/darmklachten en ontstekingen. Het vleugje koriander zorgt in KEK-Wit voor een mint-achtig aroma en een vleugje citrus dat perfect aansluit bij de aroma’s in de sinaasappel en citroen.

CONTACT KEK!

Ben je geïnteresseerd in KEK?
Of heb je vragen/ suggesties?
Stuur KEK! een berichtje
en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

KEK! Bier
Rondehoep Oost 16
1191 KB Ouderkerk aan de Amstel

KEK! Proeflokaal
Molenpad 2
1191 AB Ouderkerk aan de Amstel

T:+31 6 2140 2329
E: info@kek-bier.nl

BTW-nummer: NL0744.94.582.B01
Bank: NL27RABO0310169097

Bent u verzamelaar van etiketten? Neem contact op met:

J.C. van Kuilenburg
5 Meistraat 19
2396 ED Koudekerk aan den Rijn
jc.van.kuilenburg@kpnmail.nl
Hij helpt u graag aan een exemplaar!


Uw naam:*
Telefoon:
-
Onderwerp:
Titel:*
Uw bericht:*
E-mail:*
Website:
Adres:

WITBIER HISTORIE

Blond van kleur, een klein beetje troebel en volle witte schuimkraag. Het perfecte bier voor op een mooie zonnige dag.

Al in de middeleeuwen werd witbier gebrouwen, al lijkt het bier dat destijds gebrouwen werd in geen enkel opzicht meer op de smaakvolle dorstlesser die witbier geworden is.

De basis van tarwe en haver is door de eeuwen heen overeind gebleven, maar de toevoeging van kruiden in de achttiende eeuw zorgde voor een minder zoete smaak en maakte het bier veel langer houdbaar. Het zorgde vooral in België voor een gouden eeuw voor witbier die tot aan de Tweede Wereldoorlog duurde. Pas weer in de jaren zestig zorgde 'mister witbier' Pierre Celis (Hoegaarden en Celis White) voor de grote witbier revival.

De laatste decennia is witbier niet meer weg te denken van de zonnige terrassen. Nu is het tijd voor een nieuwe stap in de witbier-geschiedenis, het is tijd voor Kek! Wit.Box-Historie-Wit (3)

WITBIER vs. WEIZEN

Wit is een tarwebier dat is afgeleid van traditioneel Belgisch recept. Witbier is uniek in zijn soort, maar in Duitsland bevinden zich twee verwanten bieren in de tarwebier-familie. Box-Wit-vs-Weis (2)

Kek!- De Berliner weisse werd door Napoleon ook wel de ‘champagne van het noorden’ genoemd. Het is een erg zuur bier, doordat bij de tweede vergisting melkzuurbacteriën gebruikt wordt. Het bier wordt rond Berlijn vaak geserveerd met zoete rode of groene vruchtensiroop. Veel bekender is natuurlijk het Duitse Weizenbier. Net als witbier is een weizen licht van kleur, een beetje troebel en perfect voor op het terras.

Toch zijn er aantal grote smaakverschillen. Weizenbieren worden gebrouwen volgens Duitse traditie, waarbij een bier nooit meer ingrediënten dan water, graan, hop en gist mag bevatten. Esters in het weizenbier zorgen voor aroma’s die neigen naar banaan, kruidnagel of vanille. Dit terwijl de frisse smaak van witbier voortkomt uit extra toevoegingen als citrusvruchten en kruiden, die volgens het Reinheidsgebot verboden zijn.

Aan de andere kant van de oceaan is ook het Americean Wheat bier aan een opmars bezig. Een biersoort dat in Europa niet als afzonderlijke biersoort erkent wordt, maar zich van witbier onderscheid door het sterke hop-karakter en gebruik van rogge.

 

De KEK-Longneck

KEK!- Wit wordt gebotteld in bruine longneck flessen.

Box-Longneck (2)

Een donkere fles is belangrijk voor het behoud van de smaak van het bier. Licht beïnvloedt de zuren die aanwezig zijn in de hop, wat de smaak van het bier sterk kan veranderen. De bruine longneck flessen dienen als een zonnebril voor KEK!- wit. Echter, de beste tip blijft: Bewaar KEK!- Wit donker en koel en wacht vooral niet te lang met het genieten van KEK- wit!