DIT IS KEK!

In het diepste geheim is gewerkt aan de ontwikkeling van een ambachtelijk speciaalbier van Ouderkerkse bodem met de naam KEK! Blond van kleur, een klein beetje troebel en volle witte schuimkraag! Het perfecte bier voor op een mooie zonnige dag! ONTDEK KEK!

CONTACT KEK!

Ben je geïnteresseerd in KEK?
Of heb je vragen/ suggesties?
Stuur KEK! een berichtje
en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

KEK! Bier
Rondehoep Oost 16
1191 KB Ouderkerk aan de Amstel

KEK! Proeflokaal
Molenpad 2
1191 AB Ouderkerk aan de Amstel

T:+31 6 2140 2329
E: info@kek-bier.nl

BTW-nummer: NL0744.94.582.B01
Bank: NL27RABO0310169097

Bent u verzamelaar van etiketten? Neem contact op met:

J.C. van Kuilenburg
5 Meistraat 19
2396 ED Koudekerk aan den Rijn
jc.van.kuilenburg@kpnmail.nl
Hij helpt u graag aan een exemplaar!


Uw naam:*
Telefoon:
-
Onderwerp:
Titel:*
Uw bericht:*
E-mail:*
Website:
Adres:

INGREDIËNTEN 

WATER

Water (3)

Bier bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Water is echter niet overal hetzelfde, de hardheid en zuurgraad van water kan de smaak van bier sterk beïnvloeden. Afhankelijk van de plaats en de manier van zuivering verschilt de watersamenstelling op deze punten. Tegenwoordig is het dankzij moderne water behandelingstechnieken mogelijk om het water naar eigen behoefte aan te passen. Vroeger waren bieren daarom meer streekgebonden, vanwege de unieke watersamenstelling en kwaliteit in die specifieke streek.

MOUT

Mout

De meeste bieren worden gebrouwen met behulp van gerstemout. Gerstemout bevat veel enzymen welke essentieel zijn binnen het brouwproces. Vaak worden ook andere grondstoffen gebruikt in de bierbereiding, zoals maïs,  rijst, haver, rogge en natuurlijk tarwe. Dit kan zijn omdat deze goedkoper zijn, zoals bij rijst en maïs of omdat de grondstof bijzondere eigenschappen bevat. Zo zorgt haver voor een beter filterbed en zorgt tarwe in KEK! Wit voor een vollere schuimkraag en geeft een weeïge en licht fruitige tarwesmaak aan het bier.

Gerst wordt omgezet in mout, dit gebeurd in mouterijen waar de natuurlijke groei van de gerst wordt gemanipuleerd. Om de ontkieming van gerstekorrels op gang te krijgen is zowel water als zuurstof nodig. De korrels worden daarom afwisselend ingeweekt en dan weer gedroogd in verband met zuurstofopname. Langzaam beginnen er vanuit de korrel kleine wortels te ontstaan. Tijdens de groei worden nieuwe enzymen aangemaakt die ervoor zorgen dat de kiem zich kan voeden suikers. Op dit moment wordt de ontkieming gestopt door de mout regelmatig te verwarmen met hete lucht, dit wordt eesten genoemd. De mout ondergaat nu allerlei veranderingen in kleur, geur en smaak. Op deze manier ontstaan verschillende moutsoorten, sommige moutsoorten worden hierna nog geroosterd. Als laatste worden de wortelkiemen verwijderd.

HOP

Hop (1)

Hop is een plant uit de hennepfamilie. De hopbellen die aan de plant groeien worden al eeuwenlang gebruikt voor de conservering van bier. Nu zijn ook de bittere smaak in het bier en het prettige hop aroma van bier een belangrijke reden voor het gebruik van hop.


Vanaf de zeventiende eeuw had Engeland veel kolonies. De lange reizen over zee, die soms meer dan vijf maanden duurde, waren te lang om ‘gewoon’ bier mee te nemen. Echter, door het bier sterker te maken en extreem te hoppen kon het bier de overtocht weerstaan en kon het bier in India ook nog gedronken worden. Zo ontstond in de 18de eeuw India ale, wat later uitgroeide tot India Pale Ale (IPA).


Hop wordt onderverdeeld in aromahop en bitterhop. Aromahop wordt vooral gebruikt om de typische hopgeur van bier te bereiken. De kwaliteit van aromahop is sterk afhankelijk van mate waarin hopolie aanwezig is in de hop. Bitterhop geeft bier zijn karakteristieke bittere smaak. De bitterheid van hop wordt aangegeven aan de hand van het alfazuur gehalte in de hop.

GIST

GistZonder gist bevat het bier geen alcohol. Tijdens de gisting zorgen de gistcellen ervoor dat suiker wordt omgezet in alcohol. Wat veel mensen niet weten is dat gist ook een ontzettend grote invloed heeft op de uiteindelijke smaak van het bier. De keuze voor een bepaald type gist is cruciaal voor het uiteindelijke resultaat, bierbrouwers zijn daarom erg selectief in het gebruik van een bepaald soort gist. Er bestaan twee soorten gist, ondergist en bovengist. Het verschil bestaat voornamelijk uit de temperatuur waarop de gist zijn werk doet. Ondergist vergist bij lage temperaturen, terwijl bovengisten optimaal werken op temperaturen tussen de 15 en 25 graden.

EBC

EBC
European Brewery Convention is een organisatie van grote brouwerijen in Europa. EBC wordt gebruikt als maat voor de kleur van mout en bier. Bier met lichte kleuren hebben een laag EBC, donkere bieren hebben daarentegen een hoge EBC waarde.KEK-Wit is met zijn 10 EBC relatief licht van kleur. De kleur zegt echter niets over het alcohol percentage of de smaak van het bier.