DIT IS KEK!

In het diepste geheim is gewerkt aan de ontwikkeling van een ambachtelijk speciaalbier van Ouderkerkse bodem met de naam KEK! Blond van kleur, een klein beetje troebel en volle witte schuimkraag! Het perfecte bier voor op een mooie zonnige dag! ONTDEK KEK!

Honing?


Honing en het gebruik er van is al zo oud als er mensen op deze aardbol rondlopen. In de oudheid werd honing al ‘de godenspijs’ genoemd. Dat die kleine ijverige bijen zoiets wonderlijks en verrukkelijks voort kunnen brengen. Hoewel bier tegenwoordig alom bekend staat als ‘het gouden vocht’, kan er maar één ingrediënt zorgen voor een echt gouden randje, honing!

Mensen hebben altijd bijzondere therapeutische werkingen aan honing toegeschreven en voor bepaalde aandoeningen is dit ook zeker terecht. Honing is een goed medicijn bij hoofdpijn, keelpijn en verkoudheid. Daarnaast helpt honing bij slaapproblemen en kan het rustgevend werken bij maagklachten. Bij brandwonden werkt honing verzachtend en helpt het infecties voorkomen.


De bijen halen nectar uit de bloemen en brengen deze terug naar de kast. De bloesem in het jaargetijde bepaald welke honing hier uiteindelijk uit voortkomt. In de kast wordt de nectar ingedampt. Uiteindelijk ontstaan ramen vol met honingraat. Door te slingeren wordt de honing uit de ramen gehaald. Na filteren, zeven en diverse kwaliteitscontroles is de honing klaar en kan deze gebruikt worden om KEK! Donkerblonde honing zijn BIJ-zondere karakter te geven.

Imkerij De Ronde Hoep


Waar de naam KEK! Bier een ode is aan opa Kek van Wieringen, is ‘KEK! Donkerblonde honing’ de manier om ook opa Leo Groen een ode te brengen. Opa Groen had grote passie voor de natuur en in het speciaal zijn bijen. Vanuit de kasten in zijn achtertuin vlogen de bijen af en aan naar de bloemen in de omgeving. Als opa met een imkerhart vertelde hij ons al op jonge leeftijd over het nut van de bij en leerde ons dat een wereld zonder bijen ondenkbaar zou zijn.

In navolging van opa Groen nam zijn zoon Herman het stokje over. Eerst als Imkerij L.Groen& Zn, later omgedoopt tot Imkerij De Ronde Hoep. De liefde voor de bij was hem met de paplepel ingegoten en waar het in de beginjaren begon met een aantal potjes honing die onder vrienden en familie werd verdeeld groeide het steeds meer uit tot een echte ´bijen-business’. Het aantal kasten groeide gestaag en naast honing werden er onder de naam Propol allerlei apitherapie producten verkocht. De doorbraak kwam na de ontwikkeling van een honing kruidenwijn met de naam Ambrosia die uitgroeide tot een grote hit met vele trouwe fans. De productie van Ambrosia mondde uit in de een professioneel bottelbedrijf waar naast Ambrosia miljoenen flessen drank werden gebotteld.


Na verkoop van de bottelarij ligt de focus nu weer volledig op de bijen. Inmiddels heeft imkerij De Ronde Hoep ruim honderd bijenvolken en is de imkerij nauw betrokken bij Stichting Buckfast Marken, een bevruchtingstation waar koninginnen met exceptionele kwaliteiten geteeld worden.


Van jong af aan zijn de KEK! broeders opgegroeid met bijen in buurt en als gevolg daarvan met de lekkerste biologische honing. Een speciaalbier met een touch van deze 100% lokale en biologische honing kon dan ook niet uitblijven.

PILSMOUT (5EBC)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pilsmout is naast pils ook de basis in veel andere bierstijlen. De mout is licht van kleur en heeft een neutrale uitwerking in het bier. Pilsmout kan een groot deel van het totaalpercentage mout bedragen en combineert goed met andere moutsoorten.

PALE ALE MOUT (12EBC)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pale ale mout is een moutsoort dat valt onder de ‘broeimouten’, wat betekent dat ze onder een hoge temperatuur hebben gekiemd. Het geeft het bier een moutkarakter en het verhoogt de reducerende kracht, waardoor het bier minder veranderd en heeft op die manier een positieve invloed op de smaakstabiliteit. Pale ale mout is met 12 EBC, een vrij lichte mout die vaak gebruikt wordt in bovengistende bieren en draagt bij aan de amberkleur in het bier.

MUNCHENERMOUT (15EBC)

De naam is afkomstig van de Duitse stad München, waar men met voornamelijk zomergerst het Munchenermout maakt.Munichermout is een iets gekleurde mout van 17 EBC. Door de speciale manier van eesten op hoge temperatuur is het vochtgehalte erg laag. Munichermout zorgt voor een amberkleur, een sterk aroma en een volle mout smaak in het bier.

TARWEMOUT (15EBC)

Tarwe (1)

Tarwe is de meest verbouwde graansoort ter wereld en samen met mais en rijst een van de voornaamste granen waar de mensheid zich mee voedt. De herkomst van tarwe ligt in het Midden-Oosten. Tarwe is een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen. Dankzij de voedzaamheid won tarwe steeds meer terrein. In de Middeleeuwen werd in het grootste deel van Europa tarwe verbouwd. Sinds deze tijd wordt het ook gebruikt voor het brouwen van bier. In tarwebieren, witbieren en weizenbieren wordt tarwe gebruikt tot maximaal 50% van de totale storting aan mouten. Tarwe zorgt voor een troebel bier, draagt bij aan een volle schuimkraag en geeft een fruitige en enigszins kruidige tarwesmaak aan het bier. Tarwe bevat gluten.

AMBERMOUT (50EBC)

Ambermout dankt zijn naam aan de invloed die de mout heeft op de kleur van het bier. Deze kleur verkrijgt de mout doordat gedroogd wordt op hete temperaturen van zo’n 150 graden Celsius. Hierbij gaan erg veel enzymen stuk, waardoor van deze mout slechts een beperkt percentage van de totale moutstort kan worden gebruikt. Ambermout is een typisch broeimout, die sterk bijdraagt aan een goede smaakstabiliteit.

BISCUITMOUT (60EBC)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADe naam zegt het eigenlijk al, biscuitmout zorgt voor een bijzondere mout smaak vergelijkbaar met dat van biscuitkoekjes. De manier waarop de mout behandeld is zorgt ervoor dat er geen enzymen meer in de mout aanwezig zijn. De suikers zijn er uit, waardoor de moutsoort alleen voor zijn smaak componenten gebruikt wordt en in combinatie met moutsoorten met een hoog diastatisch vermogen. De smaak sluit perfect aan bij de smaak van tarwe en honing.

HOP

BREWERS GOLD (UK) (α-zuur gehalte: 6,5%)

Britse

Deze klassieke bitterhop komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk, maar wordt ook in Duitsland geteeld. De productie is met de komst van veel hoppen met hogere alphazuren afgenomen, maar is voor bieren met een subtiele bitterheid (zoals bij KEK! Donkerblonde Honing) nog altijd van meerwaarde. De kruidigheid en tonen van zwarte bes zorgen ervoor dat deze hop goed combineert met de aromahop, Bramling Cross.

BRAMLING CROSS (UK) (α-zuur gehalte- 5,3%)

Britse

Hoewel een van oudsher Engelse hop, is Bramling Cross qua eigenschappen misschien beter te vergelijken met Amerikaanse aroma hopsoorten. De hop heeft relatief veel invloed op de smaak en het aroma en brengt naast een citrus aroma ook elementen van zwarte bessen en kruiden.

Honing

Voor KEK! Donkerblonde Honing is gebruik gemaakt van voorjaarshoning uit de Ouderkerkse Rondehoep. De bijen vliegen uit over de Amstel en brengen hun kostbare lading nectar thuis bij Imkerij de Rondehoep. Volgens traditioneel familierecept maakt imker Herman Groen er hier de lekkerste honing van die gebruikt wordt voor KEK! Donkerblonde honing!

Curaçaoschil

Curaçaoschil wordt in gedroogde vorm toegevoegd aan het recept voor z'n citrusachtige uitwerking. Het zorgt ervoor dat het bier fris en heerlijk soepel wordt, een perfecte aanvulling op de gebruikte honing.

CONTACT KEK!

Ben je geïnteresseerd in KEK?
Of heb je vragen/ suggesties?
Stuur KEK! een berichtje
en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

KEK! Bier
Rondehoep Oost 16
1191 KB Ouderkerk aan de Amstel

KEK! Proeflokaal
Molenpad 2
1191 AB Ouderkerk aan de Amstel

T:+31 6 2140 2329
E: info@kek-bier.nl

BTW-nummer: NL0744.94.582.B01
Bank: NL27RABO0310169097

Bent u verzamelaar van etiketten? Neem contact op met:

J.C. van Kuilenburg
5 Meistraat 19
2396 ED Koudekerk aan den Rijn
jc.van.kuilenburg@kpnmail.nl
Hij helpt u graag aan een exemplaar!


Uw naam:*
Telefoon:
-
Onderwerp:
Titel:*
Uw bericht:*
E-mail:*
Website:
Adres: