DIT IS KEK!

In het diepste geheim is gewerkt aan de ontwikkeling van een ambachtelijk speciaalbier van Ouderkerkse bodem met de naam KEK! Blond van kleur, een klein beetje troebel en volle witte schuimkraag! Het perfecte bier voor op een mooie zonnige dag! ONTDEK KEK!

KEK! IN DE MEDIA – LIVE BIJ JAMMFM

Zondagavond kwamen de vrienden van JammFM op bezoek en veranderde dorpskroeg de Vrije handel voor één avond in het JammFm-café. Groovy Classic Disco sounds, een bont gezelschap aan gasten en de primeur van hétnieuwe KEK! Bier stonden deze avond op het menu! De DJ’s van Jamm hadden de eer om deze najaarsvariant voor het eerst te proeven en omschreven het bier als volgt: ‘rood/bruin van kleur, een fruitige smaak en iets van Aziatische kruiden?!’ De heren waren met het fruitje en kruidje zeker op de goede weg, maar het typische ingrediënt werd door de DJ’s nog niet geraden. Over enkele weken is het zo ver, wij kunnen niet wachten om jullie te laten proeven!

JammFm

KEK! NIEUWS- OUDERKERKS EERSTE!

 

KEK! Bier –  #1 in Ouderkerkse Historie!

Vanaf de dag dat het eerste biertje over de toonbank ging pronkt KEK! al over het feit dat KEK! het allereerste bier van Ouderkerkse bodem is. We hadden ten slotte nooit gehoord dat er voor KEK! al brouwers waren die in Ouderkerk gevestigd waren. Maar is dit wel zo? Heeft er in de rijke historie van Ouderkerk aan de Amstel ooit een brouwerij gestaan? Heeft bier- beminnend Ouderkerk nooit bedacht om zelf te gaan brouwen? Heeft er nooit een Ouderkerker gedacht, wat meneer Heineken in Amsterdam kan, kunnen wij hier ook? We besloten het uit te zoeken en de archieven in te duiken op zoek naar de brouwhistorie van Ouderkerk.

Museum_20130317_14

Waar kun je een zoektocht als deze beter beginnen dan in ons eigen Ouderkerks Historisch museum. Van de enthousiaste meneer Bon kreeg KEK! een spoedcursusje Ouderkerkse geschiedenis. Zo leerde wij dat de naam Ouder- Amstel al ontzettend oud is en afkomstig is van ‘Ame Stelle’ wat ‘Plek aan het water’ betekent. Ouderkerk was destijds het bestuurscentrum van Amstelland. Het verhaal gaat dat op de plek van de Portugees- Israëlitische begraafplaats Beth Haim, ooit het kasteel van de Heren van Amstel stond. Van hieruit werd begonnen met het ontginnen van het Amstelland, waaruit uiteindelijk ook Amsterdam is ontstaan. Simpel gezegd: Zonder Ouderkerk had Amsterdam waarschijnlijk nooit bestaan. Ouderkerk aan de Amstel is ruim 200 jaar ouder dan Amsterdam. In de loop van enkele eeuwen kreeg men het moerassige gebied langzaam onder controle en de omstandigheden voor een dorp werden steeds beter. De naam Ouderkerk aan de Amstel werd pas gebruikt toen Amstelveen (Nieuwer-Amstel) in 1278 een eigen kerk kreeg.

Ouder-Amstel, Nieuwer-Amstel en Amsterdam gebruiken alle drie een vlag met St. Andreaskruizen. De verhalen over deze kruizen op de vlag verschillen. Zo wordt er gezegd dat het aantal kruizen gelijk is aan het aantal rivieroversteken die de plaats destijds had. Daarnaast wordt de zwarte baan in de Amsterdamse vlag vaak gezien als de Amstel, de twee zwarte banen in de Ouder- Amstel vlag zouden dus de Amstel en Bullewijk kunnen betekenen. Wij zien de vijf sterren van Ouder- Amstel vooral als waarde-aanduiding zoals dit bijvoorbeeld ook bij Michelin sterren gebruikt wordt. Geloof wat je wilt, feit blijft in ieder geval dat Ouder- Amstel maar liefst vijf kruizen heeft, Amstelveen vier en Amsterdam ‘maar’ drie.

Dan nu het bier!

In het museum werd al snel een ouderwetse kaartenbak tevoorschijn gehaald met daarin op alfabetische volgorde alle beroepen die in de archieven naar voren komen die werden uitgevoerd door inwoners van Ouder- Amstel. We stortten ons gelijk op de letter ‘B’ van bier en brouwen. Niet verwonderlijk gebeurde er van alles op het gebied van bier in Ouder-Amstel. Zo liepen er bierstekers, bierbeschooijers en zelfs bierproevers rond die hun kunsten op biergebied vertoonden in het dorpje langs de Amstel. Op de plek achter het huidige Amstelstroom stond ooit een bierbeschooierij waar bier vanuit de stad werd aangevoerd, ingeklaard en verhandeld aan de lokale tapperijen. Ook aan de Dorpsstraat, in de kelder van het monumentale Drievliet bevond zich tot 1738 een bierstekerij. Heel interessant natuurlijk, maar brouwers leken er vooralsnog niet geweest te zijn.

Om onze vraag te kunnen beantwoorden kwamen we uit bij het Noord- Hollands archief in Haarlem. Het provinciale archief deed uitgebreid onderzoek naar brouwnijverheid in de provincie en was daarom dé instantie die ons kon helpen. Nadat Amstelland door het graven van sloten in het veen om te kunnen ontwateren bewoonbaar werd gemaakt, groeide Amsterdam in korte tijd uit tot een stad. De grotere steden kregen het bij Karel V voor elkaar om bepaalde privileges te verwerven om de stedelijke economie te beschermen. Het werd verboden bepaalde nijverheid uit te oefenen op het platteland. Die regel zorgde ervoor dat brouwen formeel werd verboden in dorpen als Ouderkerk aan de Amstel. Zeker zo dicht bij Amsterdam zal de stad nooit hebben toegestaan dat zich brouwnijverheid ontwikkelde in een buurdorp. Tot 1795 kan er daarom buiten mensen die thuis bier brouwden geen brouwerij hebben gestaan. Dit verklaart ook dat alleen bierstekers en bierbeschooiers in het beroepskaartenbakje in het museum van Ouderkerk voorkomen. Deze handelaren kochten grote partijen bier in, in steden als Amsterdam, Gouda of Haarlem en verkochten dat vervolgens aan de Ouderkerkse tapperijen en bevolking. De kans dat er na 1795 wel gebrouwen werd is erg klein, aangezien hier in de archieven niets over te vinden is. Tot 2015, het jaar dat KEK! zijn eerste bier uitbracht!

Wij hadden al het vermoeden, maar na een boeiende zoektocht naar de brouwgeschiedenis van Ouderkerk kunnen we nu vol overtuiging beweren dat KEK! Bier officieel het allereerste bier van Ouderkerkse bodem is! En daar zijn wij trots op: KEK! Ouderkerks eerste!

KEK! VERTELT- OVER HET PROEVEN VAN BIER

biersmaakwiel

Het is geen nieuws meer dat speciaalbier enorm in opkomst is. Mensen genieten van een steeds groter wordende variëteit aan bijzondere bieren en brouwers experimenteren er lustig op los met extreme smaken die voorheen ondenkbaar leken. Langzaam dringt het tot steeds meer mensen door dat naast het welbekende pilsje een hele bierwereld te ontdekken valt aan bijzondere smaken en geuren.

Het proeven van bier is in grote lijnen te vergelijken met het proeven van wijn. Aan de hand van een op het eerste gezicht ingewikkelde smaakvocabulaire probeert men de smaak zo precies mogelijk te beschrijven. Het gaat er in eerste instantie niet om een waardeoordeel te geven, zoals ‘niet lekker’ of ‘het stinkt’. Dit zijn subjectieve waarnemingen en dit zegt verder niets over de smaak van het bier zelf. Wil je de complexiteit van een bier begrijpen dan is het van belang om een bier echt te proeven. Hierbij is het de kunst om objectief vast te stellen en te beschrijven wat er wordt geproefd.

Voor we gaan proeven moeten we op een aantal dingen letten. Om te voorkomen dat het bier direct dood slaat zorgen we voor vetvrije proefglazen. Ook zorgen we voor een rookvrije omgeving, omdat dit de smaakbeleving negatief kan beïnvloeden. Let bij het inschenken op, want bij een bier met nagisting op de fles ligt onderin een dun laagje gist. Schenk de fles in één keer in en laat het laagje gistdepot achter in de fles.

Het uiterlijk

Het uiterlijk speelt bewust of onbewust een grote rol bij het proeven van bier. Een belangrijk onderdeel hiervan is het koolzuurgehalte, wat zorgt voor de bekende schuimkraag op het bier. Een mooie schuimkraag bestaat uit een regelmatige verdeling van kleine belletjes. Een schuimkraag van onregelmatige of grotere bellen zakt normaal gesproken snel in en is daarom van mindere kwaliteit. Naast schuim geeft het koolzuur een prikkelend gevoel in de mond en zorgt het ervoor dat we de smaak van het bier intenser ervaren. Bier met weinig koolzuur voelt vaak stroperig aan in de mond. Als bier te warm gedronken wordt komt het koolzuur erg snel vrij. Toch is het een groot misverstand om bieren zo koud mogelijk te drinken. Een te koud bier verliest veel van de smaak en het koolzuur wordt maar erg langzaam afgegeven. Check de ideale drinktemperatuur daarom goed, veel bijzondere bieren komen pas goed bij hun recht rond 15 graden celsius.

De kleur van bier wordt vastgesteld aan de hand van EBC (European Brewery Convention). Een pils heeft bijvoorbeeld een EBC-waarde van 5-12 EBC, een stout een waarde van meer dan 100. Toch wordt bij het proeven geen gebruik gemaakt van deze schaal. Bij het proeven gebruiken we termen als: bleek-blond, amber, koper, robijnrood, roodbruin, donkerbruin en zwart. Verwant aan de kleur is de helderheid van het bier. Een bier met nagisting op de fles is vaak troebel, waarbij gistdeeltjes nog in het bier zweven. Heldere bieren worden daarentegen vaak extra gefilterd voordat zij gebotteld worden.

Het laatste punt dat we moeten bepalen voor dat we daadwerkelijk gaan proeven is het aroma of de geur van het bier. Het bepalen van geuraroma’s is misschien wel het lastigste onderdeel bij het proeven van bier en zal voor veel mensen enige oefening vereisen. Bekende typeringen hierbij zijn, fruitig (appel, banaan), citrus (sinaasappel), kruidig (koriander, kaneel), hoppig, moutig, karamel, zoetig, gebrand, droppig, zurig, of zwavelachtig.

De smaak

Met de smaak van het bier wordt in principe de smaak bedoelt die je voor in de mond ervaart, nog voordat het bier is doorgeslikt. Deze smaak proef je vooral via je tong en valt grofweg onder te verdelen in bitter, zoet, zuur en in zeldzame gevallen ook zout. In deze fase ervaar je ook een zeker mondgevoel, een licht zuurtje kan zorgen voor een samentrekkend mondgevoel , veel koolzuur zorgt voor een zekere prikkeling en een erg hoppig bier kan een droog mondgevoel met zich meebrengen. Als het bier is doorgeslikt ervaar je een zekere smaakontwikkeling van het bier, de bitterheid kan hierbij toenemen of de zurigheid afnemen. Dit wordt de nasmaak genoemd. Bieren met een veel ‘body’ hebben een erg volle smaak en een stevige nasmaak. Alcohol heeft een negatieve invloed op de body van een bier, maar zorgt wel voor verwarmend gevoel in de mond. Op deze manier is ook het alcoholpercentage te proeven in het bier.

Voor bierkeurmeesters is het proeven van bier een bijzonder serieuze aangelegenheid, waar de gemiddelde bierliefhebber bij het drinken van zijn biertje maling aan zal hebben. Zonder er in door te slaan is een zekere kennis van het proefjargon erg handig om de smaakbeleving onder woorden te brengen. Daarnaast kan het objectief proeven van speciaalbier helpen bij het bepalen van je eigen smaak en is het een leuke manier om nieuwe bieren te ontdekken.

CONTACT KEK!

Ben je geïnteresseerd in KEK?
Of heb je vragen/ suggesties?
Stuur KEK! een berichtje
en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

KEK! Bier
Rondehoep Oost 16
1191 KB Ouderkerk aan de Amstel

KEK! Proeflokaal
Molenpad 2
1191 AB Ouderkerk aan de Amstel

T:+31 6 2140 2329
E: info@kek-bier.nl

BTW-nummer: NL0744.94.582.B01
Bank: NL27RABO0310169097

Bent u verzamelaar van etiketten? Neem contact op met:

J.C. van Kuilenburg
5 Meistraat 19
2396 ED Koudekerk aan den Rijn
jc.van.kuilenburg@kpnmail.nl
Hij helpt u graag aan een exemplaar!


Uw naam:*
Telefoon:
-
Onderwerp:
Titel:*
Uw bericht:*
E-mail:*
Website:
Adres: