DIT IS KEK!

In het diepste geheim is gewerkt aan de ontwikkeling van een ambachtelijk speciaalbier van Ouderkerkse bodem met de naam KEK! Blond van kleur, een klein beetje troebel en volle witte schuimkraag! Het perfecte bier voor op een mooie zonnige dag! ONTDEK KEK!

KEK! Peer Ale inspiratie


KEK! Peer Ale is uniek door het gebruik van (stoof)perenstroop. Dit maakt het tot een bijzonder speciaalbier met een smaak die nooit eerder in bier naar voren kwam. Toch ligt de basis van het bier in het gebruik van de mouten die KEK! Peer Ale zijn warme dieprode kleur en volle moutachtige smaak geven.

In Groot- Brittanie worden soortgelijke moutsamenstelligen gebruikt in Pale Ales en English Bitters, twee bier stijlen die nauwverbonden zijn met elkaar. KEK! Peer Ale is sterker in alcohol dan deze stijlen en zou in Engeland daarom de naam van Premium bitter, Extra Special Bitter of Strong Bitter krijgen. Hierbij gaat het vaak om koperkleurige bieren met duidelijk aanwezige, maar uitgebalanceerde mouten en hoppen.


In Ierland bevindt zich een bierstijl die als we afgaan op de intens rode kleur het meest bij KEK! Peer Ale in de buurt komt. Irish Red Ales bevatten grotendeels vergelijkbare mouten als de Engelse soortgenoten, maar voegen daar vaak nog een beetje geroosterde mout aan toe. De karamel mouten in combinatie met deze geroosterde mout geeft het bier zijn rode kleur. De kleur sluit perfect aan bij wat KEK! voor ogen had bij het maken van KEK! Peer Ale, een bier met het warme gevoel en de dieprode kleur van stoofpeer als belangrijk uitgangspunt. Buiten de kleur zijn er echter een aantal verschillen tussen KEK! Peer Ale en Irish Red Ales. Zo zijn de Ierse red ales vaak vrij laag in alcoholpercentage en worden hop aroma en bitterheid ver naar de achtergrond gedrukt door de gebruikte mouten.


Hoewel de naam Irish Red Ale anders doet vermoeden is de bierstijl in Ierland niet erg populair en moet de stijl het afleggen tegen Stouts (Guinness), Porters en lagers. Dit in tegenstelling tot Amerika waar de stijl langzaam bezig is aan een opmars en waar Amerikaanse brouwers met Ierse roots vaak een eigen draai geven aan het recept van hun Ierse voorouders. American red ales komen regelmatig sterk gehopt voor en zijn vaak sterker in alcohol dan hun originele Ierse voorbeelden. Twee eigenschappen die ook het grootste verschil tussen KEK! Peer Ale en het type Irish Red Ale vormen.


KEK! Peer Ale maakt gebruik van Europese aromahop, Europese moutsoorten en bovenal de typisch Hollandse stoofperen-twist. Dit onderscheid KEK! Peer Ale van typische American Red Ales. Waar de Amerikanen op hun beurt een eigen interpretatie van het traditionele Ierse recept aanhouden, kiest KEK! voor een twist vanaf het Europese vasteland.


Geïnspireerd door verschillende bierstijlen daagt KEK! Peer Ale de status quo uit door een eigenzinnige draai aan het bestaande te geven. Bijzonder en eigentijds speciaalbier, met oog voor traditie. Dit maakt KEK! Peer Ale tot een eigenwijze Red Ale met een typisch KEK! karakter.

(Stoof)Perenstroop

stroop31314700653KEK! Peer Ale wordt gebrouwen met behulp van Limburgse perenstroop van Puur van de Wall. Deze biologische boer is een van de weinige in Europa die de kunst van het ambachtelijk stroop stoken nog verstaat. Al sinds 1975 is Puur van de Wall actief in het vruchtbare Limburgse land en teelt de boer zijn gewassen op biologische wijze. In de hoogstamboomgaard in Eckelrade hebben de fruitbomen op rustige en natuurlijke wijze hebben kunnen groeien in de levenskrachtige grond. Een groeiproces dat de smaak van de gewassen sterk ten goede komt, waardoor Puur van de Wall werd uitgeroepen tot held van de smaak in Limburg.

 

stroop71314700660Het biologische fruit wordt vervolgens tot stroop gestookt. Tijdens het stoken wordt er niets aan de stroop toegevoegd, de stroop bestaat volledig uit vruchteigen stoffen. Toch is het stoken een bijzondere kunst die van generatie tot generatie werd overgedragen. De geschiktheid van rassen, indiktijd, karamelisatie en de juiste branding van het houtvuur kunnen alleen door het oog van de meester bepaald worden.

 

test stroopinbeeld1314700399Door aan de perenstroop kaneel en kruidnagel toe te voegen ontstaat een typische Oud- Hollandse stoofperensmaak. De traditionele stoofperen smaak wordt in KEK! Peer Ale opnieuw uitgevonden. Een origineel en eigentijds speciaalbier met oog voor traditie, dat maakt deze Peer Ale typisch KEK!

 

stroopstoken nieuw1337247661

 

 

DE MOUTEN

PILSMOUT (5EBC)

Pilsmout is naast pils ook de basis in veel andere bierstijlen. De mout is licht van kleur en heeft een neutrale uitwerking in het bier. Pilsmout kan een groot deel van het totaalpercentage mout bedragen en combineert goed met andere moutsoorten.

PALE ALE MOUT (7EBC)

Pale ale mout is een moutsoort dat valt onder de ‘broeimouten’, wat betekent dat ze onder een hoge temperatuur hebben gekiemd. Het geeft het bier een moutkarakter en het verhoogt de reducerende kracht, waardoor het bier minder veranderd en heeft op die manier een positieve invloed op de smaakstabiliteit. Pale ale mout is met 7 EBC, een vrij lichte mout die vaak gebruikt wordt in bovengistende bieren en draagt bij de amberkleur in het bier.

HOP

CHINOOK (USA) (α-zuur gehalte: 12,5%)

amerikaanse-vlag-amerika-verenigde-staten-usa

Chinook een typisch Amerikaanse hopsoort met die zowel als bitterhop als aromahop gebruikt kan worden. In KEK! Peer Ale is deze hop gebruikt om het zoetige van de peer in balans te brengen met een subtiele bitterheid. Enerzijds staat Chinook qua smaak bekend om een licht harsachtige smaak wat past bij donkere bieren. Anderzijds staan de tinten van pompelmoes hier tegenover, dit zorgt voor een fris karakter.

STYRIAN GOLDINGS (SL) (α-zuur gehalte- 2,8%)

260px-Civil_Ensign_of_Slovenia.svg

Styrian, ook wel Styrian Goldings genoemd, is een hop afkomstig uit de Steiermark in Slovenië en verbouwd wordt rondom de Oostenrijks/Sloveense grens. Styrian werd in Steiermarken als primaire hop ingevoerd in de jaren dertig, toen locale hoprassen ernstig aangetast werden door meeldauw. In KEK! Peer Ale wordt Styrian gebruikt als aroma hop en geeft het een aangenaam fruitige geur.

CARA-RED(50EBC)

Tarwe (1)

Cara-red draagt bij de aan de rode gloed van KEK! Peer Ale. De mout kan tot maximaal een kwart van de totale hoeveelheid aan mouten bedragen. In de Peer Ale zorgt dit type mout vooral intense, lichtzoete moutsmaak.

CARA-PILSMOUT (7EBC)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Carapils mout is de lichtste variant van de karamel- mouten. Dit mouttype heeft slechts beperkte invloed op de kleur van het bier, maar geeft een verfijnd krachtige moutsmaak die het bier veel voller maakt dan bijvoorbeeld gewone pilsmout.

MUNCHICHMOUT(15EBC)

Munichmout is een iets gekleurde mout van 17 EBC. Door de speciale manier van eesten op hoge temperatuur is het vochtgehalte erg laag. Munichermout zorgt voor een amberkleur, een sterk aroma en een volle mout smaak in het bier.

CARA-CRYSTALMOUT(120EBC)

Cara-Crystalmout zorgt voor volle ronde smaak die neigt naar de smaak van karamel. Cara-Crystal wordt slechts in beperkte hoeveelheid gebruikt, maar geeft het bier net dat beetje extra volheid.

TOEVOEGINGEN

IERS MOS

Iers-mos

Iers mos is geen mos, maar een roodwier, dat op stenen, rotsen en in ondiep wateren in de Atlantische Oceaan en randzeeën voorkomt. De thallus kan wordt zo'n 10 tot 20 cm hoog. Het onderste deel is plat en meestal onvertakt, waarna het dichotoom vertakt. Het heeft vaak een enigszins platte vorm met 'gekroesde' blaadjes. Ze zitten op de ondergrond vast met een hechtschijfje. Een kleine hoeveelheid iers mos heeft weinig invloed op de smaak van het bier, maar zorgt er wel voor dat het bier mooi helder wordt.

(Stoof)Perenstroop

stoofpeer

Om KEK! Peer Ale zijn authentieke (stoof)peer karakter te geven wordt gebruik gemaakt van biologische Limburgse perenstroop afkomstig van Puurvandewall. De zoete perenstroop bestaat uit 80% peer en 20% appel, verder wordt er niets aan de stroop toegevoegd. Stroop bevat dus louter 'vruchteigen' natuurlijke stoffen. Voor KEK! Peer Ale worden alleen 100% biologisch geteelde appels en peren gebruikt. Handmatig wordt aan de perenstroop een vleugje kaneel en kruidnagel toegevoegd. Kruidnagel is een fris, maar sterk kruid en wordt in Azie gezien als geneeskrachtig. Het kruid heeft een lange traditie in de oosterse wereld, maar wordt traditioneel ook gebruikt bij oer-Hollandse stoofpeer-gerechten. Kaneel is een van de oudste specerijen van de wereld. Oorspronkelijk komt de kaneelboom uit Sri Lanka, maar wordt nu ook verbouwd in Zuid- India, China, Afrika en het Caribisch gebied. De inwendige schors van de boom wordt om de twee jaar geoogst en levert de bekende kaneelstokjes. Brouwen met kaneel is niet nieuw. Het zorgt voor een warme smaak en levert in combinatie met de perenstroop en kruidnagel een echt stoofpeer-karakter op.

CONTACT KEK!

Ben je geïnteresseerd in KEK?
Of heb je vragen/ suggesties?
Stuur KEK! een berichtje
en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

KEK! Bier
Rondehoep Oost 16
1191 KB Ouderkerk aan de Amstel

KEK! Proeflokaal
Molenpad 2
1191 AB Ouderkerk aan de Amstel

T:+31 6 2140 2329
E: info@kek-bier.nl

BTW-nummer: NL0744.94.582.B01
Bank: NL27RABO0310169097

Bent u verzamelaar van etiketten? Neem contact op met:

J.C. van Kuilenburg
5 Meistraat 19
2396 ED Koudekerk aan den Rijn
jc.van.kuilenburg@kpnmail.nl
Hij helpt u graag aan een exemplaar!


Uw naam:*
Telefoon:
-
Onderwerp:
Titel:*
Uw bericht:*
E-mail:*
Website:
Adres: