KEK! VERTELT – OVER SPECIAALBIER


Joomla Templates and WordPress Themes

Speciaalbier in Nederland is sterk in opkomst! Nederlanders vinden het leuk om te experimenteren met verschillende soorten bier en de kennis over bier neemt langzamerhand steeds verder toe. KEK! vertelt je meer over deze ontwikkeling in de bierwereld.

Wie aan speciaalbier denkt, denkt al snel aan onze zuiderburen. De Belgen zijn verwend met een bijzondere biercultuur. Het gaat zelfs zo ver dat een verzoek is ingediend bij UNESCO om de Belgische biercultuur op te nemen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Waar barpersoneel in Nederland het bestellen van een biertje vaak zonder verdere vragen beantwoord met het serveren van een pilsje, zal men in België moeten kiezen uit een assortiment waar de gemiddelde wijnkaart niet tegenop kan. De meer dan 1000 verschillende bieren die België rijk is bieden een ongelofelijke verscheidenheid aan kleuren, smaken en productiemethoden die met recht tot het cultureel erfgoed van België gerekend mogen worden.

Zo ver zijn we in Nederland natuurlijk nog lang niet. Toch is speciaalbier in Nederland ontzettend booming. Kleine brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond, gevestigde brouwerijen breiden het assortiment uit met speciaalbieren en in elke zichzelf respecterende stad in Nederland vindt deze zomer wel een bierfestival plaats waar het publiek kennis maakt met weer nieuwe bijzondere bieren. Het aantal brouwers in Nederland gaat inmiddels richting de 200, waarvan KEK! officieel opgericht in 2015 tot de allerjongsten behoort. Waar brouwers in Duitsland gebonden zijn aan het reinheidsgebod, wat betekent dat nooit meer dan de vier ingrediënten, water, mout, hop en gist gebruikt mogen worden en waar Belgische brouwers min of meer verstrengelt zitten in traditionele recepten is Nederland een vrijplaats voor brouwers om te experimenteren met bierstijlen en brouwmethoden vanuit de hele wereld. Naast bierland België dienen Engelse , Deense, Duitse en sterk gehopte Amerikaanse bierstijlen als inspiratiebron voor de Nederlandse speciaalbier brouwer. Kortom, Nederlands speciaalbier bruist!

Lokale en ambachtelijke producten zijn hip en dus groeit ook de vraag naar ambachtelijk gebrouwen bier. Daarnaast is de prijs van een gewoon pilsje sterk gestegen en zijn café-eigenaren steeds vrijer in het bepalen van het eigen assortiment. Allemaal goed nieuws voor de kleine brouwer. Nederlanders zijn niet bang om met verschillende bieren te experimenteren, waardoor de kennis over speciaalbier snel toeneemt. Het zorgt ervoor dat Nederlanders in navolging van onze zuiderburen steeds bewuster een keuze maken voor een bepaald speciaalbier. Waarom zou je ook voor een ‘gewoon’ pilsje gaan als er zoveel meer moois is om te ontdekken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *